Makanan Diet : Pentingkah Serat Dalam Diet Seharian?

Serat atau Fiber dalam pemakanan, Ubat buasir dengan Produk Avail Green Fit untuk merawat buasir dalaman dan luaran

Makanan Diet: Pentingkah Serat dalam Diet Seharian?

Apa Itu Serat?

Fiber ataupun Serat adalah terkandung di dalam tumbuhan yang tidak boleh dicerna oleh manusia. Tumbuhan memberikan kekuatan dan struktur mereka.

Makanan yang dapat menurunkan kolesterol yang mengandungi serat yang ditemui dalam biji-bijian, bijirin, gandum, buah-buahan, sayuran, Psyllium sekam, kekacang, biji-bijian dan polong-polongan (kacang kering, kacang polong, dan lentil).

Namun, serat hanya ditemui di tanaman, haiwan seperti daging, ikan dan produk susu tidak mengandungi serat.

Diet yang termasuk makanan yang kaya dengan serat boleh membantu menurunkan kolesterol darah dan mencegah diabetes dan penyakit jantung.

Makanan-Diet-Resepi-Diet

 

Apabila karbohidrat digabungkan dengan serat, ia melambatkan penyerapan gula dan mengawal tindak balas insulin. Dan makanan dengan serat membuatkan kita berasa kenyang, ianya dapat mengelakkan kita makan terlalu banyak.

Makanan-Diet

Empat (4) manfaat utama datang dari makan makanan kaya serat. Serat melambatkan kadar gula yang diserap ke dalam aliran darah. Apabila anda makan makanan yang tinggi serat, seperti kacang dan bijirin, gula dalam makanan tersebut diserap lebih perlahan, yang menjadikan paras glukosa darah anda naik terlalu cepat.

Tahukah anda betapa pentingnya fiber untuk tubuh badan setiap orang terutama bagi makanan untuk diet? Secara asasnya, ia terbahagi kepada 2, iaitu serat larut (soluble fiber) dan serat tak larut (insoluble fiber).

Soluble-and-Insoluble-fiber Jenis Serat Larut dan Serat tidak larut

Seperti yang terkandung di dalam Avail Green Fit, serat larut (soluble fiber) larut dalam air dan menjadi bentuk gelatin, yang boleh membantu memperlahankan pencernaan dan membantu tubuh menyerap nutrien penting dari makanan.

Serat yang tidak larut (insoluble fiber) kekal dalam bentuk berserat, membantu makanan melewati sistem penghadaman, dan menggalakkan najis untuk keluar dengan kuantiti yang sepatutnya, yang membantu anda bebas dari masalah sembelit dan buasir.

Sedarkah anda bahawa ubat sembelit tradisional adalah dengan mengamalkan pemakanan yang mengandungi serat yang tinggi. Ianya merupakan salah satu cara mengatasi sembelit paling berkesan dan lantas ianya juga sangat membantu bagi masalah buasir tanpa perlu anda risaukan mencari apa ubat buasir yang terbaik.

Oleh sebab itu kami di Avail Beauty International menyediakan produk Minuman fiber Avail Green Fit untuk membantu rakyat Malaysia khususnya bebas dari masalah sembelit, buasir dan masalah yang berkaitan dengan usus. Ini adalah tips melancarkan buang air besar yang paling berkesan iaitu dengan mengamalkan pengambilan serat yang mencukupi untuk tubuh disamping pengambilan air yang mencukupi.

Perlukah Serat dan Bagaimana Jika Kurang Serat?

Banyak masalah kesihatan boleh terjadi dengan kurangnya sumber fiber dalam diet atau makanan seharian. Diantara masalah yang boleh timbul ialah :

  • Sembelit
  • Gastrik
  • Kembung perut
  • Sakit jantung
  • Kanser
  • Diabetes

Mengapa serat penting untuk Usus?

Ahli kesihatan percaya bahawa bermula di usus besar, dan membekalkan tubuh anda dengan serat yang cukup setiap hari adalah penting untuk fungsi usus dan usus besar. Diet tinggi serat juga membantu mengawal berat badan dengan membuat anda merasa kenyang lebih lama selepas makan dan kecil kemungkinannya untuk makanan ringan.

Fungsi utama serat, terutamanya dari jenis yang bagus seperti serat larut, ialah untuk melancarkan lagi pergerakan kumuh/tahi di dalam usus besar manusia. Memandangkan serat tidak boleh dicernakan oleh badan, maka ia tidak akan menyumbang kepada distribusi nilai kalori buah-buahan/sayuran/bijirin yang kita makan, walaupun ia merupakan sejenis karbohidrat. Ini kerana badan kita tidak mempunyai enzim yang mampu untuk mencernakan serat sebagai sumber tenaga. Pendek kata, serat tidak menyumbang apa-apa tenaga, tidak menyumbang apa-apa kalori kepada tubuh kita, dan lebih penting TIDAK menggemukkan.

Siapa yang memerlukan serat?

Setiap orang harus memerlukan serat setiap hari terutama bagi mereka pesakit diabetes dan kegemukan.

Bagaimana Fiber Mempengaruhi saluran usus?

Fiber akan Meningkatkan gerakan saluran najis di dalam usus. Bahan bergetah yang boleh menghancurkan usus untuk membantu membuang sisa toksik di dalam usus.

Serat boleh benar-benar membantu untuk mengendalikan berat badan?

Serat akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa sepenuhnya. Tindakan ini dapat membantu anda mengehadkan kalori. Selain itu, pola gaya pemakanan hidup yang sihat dan berriadah secara teratur juga sangat penting untuk membantu seseorang untuk mengendalikan berat badan atau lebih tepat lagi untuk kurus dengan sihat.

Bolehkah diet serat tinggi menghasilkan kekurangan mineral atau menghapuskan bakteria baik?

Berdasarkan kajian, ianya menunjukkan bahawa serat tidak melakukan hal ini. Bahkan, bakteria yang bertindak balas terhadap makan serat & berkembang dalam diet serat tinggi.

Adakah akan ada kesan samping jika kita mengambil makanan tambahan berserat tinggi dalam jangka panjang?

Serat akan meningkatkan pergerakan usus dan fungsinya.

Cara Terbaik dan Mudah Untuk Dapatkan Serat Yang Lengkap

Kami di Avail Beauty Malaysia sangat komited bermula tahun 2004 untuk membantu lebih ramai orang dapat menikmati tahap kesihatan dan kehidupan yang lebih baik. Dengan menghasilkan produk istimewa kami iaitu Avail Green Fit iaitu minuman fiber yang telah mendapat penganugerahan Readers Choice pada tahun 2017 yang menjadi produk minuman fiber pilihan ramai rakyat Malaysia.

Greenfit Avail Beauty Fiber Drink Minuman Fiber Terbaik Testimoni Greenfit

Anda boleh dapatkan produk Avail Green Fit daripada kami di https://availliant.com/product/avail-greenfit/.

Makanan Diet Dengan Green Fit Avail Kurus Testimoni Pengguna Green Fit Avail Cara Menurunkan Berat Badan Ubat Kurus Paling Berkesan

Makanan Diet Dengan Green Fit Avail Kurus Testimoni Pengguna Green Fit Avail Cara Menurunkan Berat Badan Ubat Kurus Paling Berkesan

Testimoni Perkongsian oleh Cikgu Mariana Othman berkenaan Produk Green Fit Avail yang membantu beliau untuk mendapatkan tubuh badan idaman yang diingini.

Disamping mengamalkan pemakanan Diet iaitu dengan Diet Atkins, Cikgu Mariana juga mengambil Green Fit untuk diamalkan setiap hari bagi membantu beliau menurunkan berat badan dengan lebih pantas tanpa pengambilan ubat kurus.

Apabila mengamalkan Diet Atkins beliau kerap mengalami masalah sembelit, dengan Avail Green Fit ini beliau dapat membuang air besar dengan lebih baik dan dapat menyingkirkan toksin dari dalam badan lantas membantu beliau untuk mendapatkan tubuh badan yang ramping seperti yang diidam-idamkan.

Makanan Diet Dengan Green Fit Avail Kurus Testimoni Pengguna Green Fit Avail Cara Menurunkan Berat Badan Ubat Kurus Paling Berkesan

Untuk dapatkan FREE Sample Green Fit Avail ini, anda boleh menghubungi kami melalui Whatsapp di +60132114728

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

× Boleh kami bantu anda?