Ibu Mengandung, Pentingkah Vitamin Untuk Trimester Pertama?

Ibu Mengandung, Pentingkah Vitamin Untuk Trimester Pertama? Sesetengah wanita dan bakal ibu merasakan nutrisi penting bila trimester akhir kandungan kerana waktu itu kandungan membesar dengan cepat.

Sebenarnya, kepentingan nutrisi  sangat penting bagi ibu hamil terutama dalam trimester pertama atas beberapa faktor berikut:

  • Asid folik adalah nutrien penting yang diperlukan untuk pembentukan saraf tunjang yang sihat, dan kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan tabung saraf seperti spina bifida. Jika kita buka buku ‘pink’ di Klinik Kesihatan, pasti pihak klinik ada membekalkan asid folik bagi mengelakkan kecacatan pada anak. Bahkan, bagi yang merancang untuk mengandung, asid folik sudah boleh untuk terus diamalkan.
  • Zat besi adalah elemen yang diperlukan untuk membentuk sel darah merah yang cukup, baik untuk ibu dan bayi. Ia juga membantu dalam mengelakkan anemia, yang boleh menyebabkan komplikasi semasa kehamilan dan kelahiran. Berat bayi boleh tidak mencukupi, kurang bertenaga, lesu, pucat adalah antar simptom yang boleh diakibatkan oleh masalah kekurangan zat besi dan anemia.
  • Kalsium dan Vitamin D penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang sihat untuk bayi, serta menjaga tulang ibu. Semasa mengandung, ibu mengandung perlu memastikan badan cukup kalsium bagi mengelakkan masalah tulang menipis/ osteoporosis. Kalsium bayi diperoleh dari ibu. Jika si ibu kurang kalsium, maka ia akan memberi kesan pada tulang si ibu.

Penjagaan nutrisi dan keperluan vitamin untuk ibu mengandung bukan sahaja penting untuk janin, tetapi ia juga penting untuk rahim ibu di mana rahim yang sihat dan baik akan mengurangkan komplikasi semasa waktu mengandung.

Selain dari menjaga pemakanan harian bagi mengekalkan nutrisi yang optimum, bakal ibu dan para ibu mengandung boleh mengambil supplement seperti set ibu mengandung AVAIL.

Set Ibu Mengandung ini mengandungi Ifood, Klorofil dan Ikids. Ia membantu keseluruhan kesihatan ibu dan anak.

 

Fungsi Ifood adalah untuk melengkapkan zat & nutrisi ibu dan anak serta membersihkan organ dalaman ibu.

Klorofil pula mengandungi magnesium yang tinggi dan zat sayuran.Oleh itu, dengan minum klorofil Avail (berasaskan Mulberry), penyerapan kalsium pada badan ibu lebih optimum, kurang masalah kekejangan/ simpul biawak, Hb dan sel darah merah juga turut terkawal.

Ikids pula membantu dari segi vitamin C (tanpa megadose), kalsium yang mudah menyerap dalam badan (kalsium rumpai laut) yang bantu perkembangan dan pembentukan tulang dan otak bayi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

× Boleh kami bantu anda?