Ketahui Tanda-Tanda Haid (Datang Bulan) Untuk Remaja

Tanda-tanda Haid Pertama Kali Bagi Remaja dan Simptom

Datang Bulan atau Haid adalah tanda anda berada pada tahap tumbesaran atau proses peralihan dari gadis kepada wanita. Semasa anda datang haid, akan terdapat sedikit darah keluar dari faraj anda selama beberapa hari. Kadangkala pada waktu haid pertama ini, anda juga akan merasa kekejangan atau gejala (PMS).

Tanda-tanda Haid Pertama Kali Bagi Remaja dan Simptom

Sindrom Prahaid (PMS) merujuk kepada gejala fizikal dan emosi yang berlaku dalam satu hingga dua minggu sebelum wanita datang haid.

Salah satu langkah terbesar yang akan anda ambil dalam perjalanan luar biasa anda dari gadis ke wanita adalah kali pertama anda mendapat haid anda. Terdapat banyak perbincangan tentang perkara ini, banyak perbincangan di sekolah tentang siapa yang telah dan yang tidak mempunyai haid mereka, tetapi pada akhirnya ia adalah ritus laluan. Acara ini diberi namanya sendiri bernama Menarche. Setiap gadis mungkin merasakan cara yang berbeza tentang perubahan dalam badan mereka; anda mungkin merasa yakin bahawa anda akhirnya menjadi seorang wanita muda, atau anda mungkin merasa sedikit takut tentang perkara itu. Reaksi emosi adalah semulajadi, tetapi mempunyai semua info tentang haid pertama anda harus memberi keyakinan kepada anda untuk menjaga keadaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

× Boleh kami bantu anda?